5 przepisów na płukanki do włosów

Wiosna to okres zmian – mamy wtedy więcej chęci i energii na to, aby w końcu uporządkować swoją garderobę, codziennie zdrowo gotować i regularnie ćwiczyć. Warto jednak pomyśleć przede wszystkim o kondycji włosów, które po zimie często są puszące i naelektryzowane. I wcale nie potrzeba do tego kosztownych odżywek i masek, które co najmniej pół godziny muszą leżeć na włosach – wystarczą płukanki, które zrobisz z tego, co masz w domu.

Piękne włosy

 

  1. Płukanka z siemienia lnianego
  2. Płukanka piwna
  3. Płukanka z kawy
  4. Płukanka z octu jabłkowego
  5. Płukanka z pokrzywy

 

1. Płukanka z siemienia lnianego

Zacznę od mojego faworyta, czyli płukanki z siemienia lnianego – sprawia, że włosy są miękkie, lśniące, doskonale wygładzone. Dzięki temu, że lekko je dociąża, niesforne włosy, które lubią wywijać się na różne strony, wyglądają jak po prostowaniu. A to nie koniec zalet -siemię lniane ma właściwości nawilżające, dlatego idealnie sprawdzi się po zimie.

Aby przygotować płukankę, należy 1 łyżeczkę siemienia lnianego zalać szklanką zimnej wody i gotować, aż powstanie lekko żelowy płyn (można też, tak jak ja, dodawać wszystko na oko). Następnie wystarczy odcedzić żel od ziarenek (nie wyrzucaj ich, tylko zastosuj jako maseczkę na twarz), dodać szklankę zimnej wody i płukanka jest od razu gotowa do użycia.

 

2. Płukanka piwna

Znam wiele kobiet, które krzywią się na myśl o płukance piwnej. Przecież piwo jest niezdrowe. No i brzydko pachnie. Po co ją więc stosować? A więc po to, aby… odżywić włosy. W piwie znajdują się witaminy z grupy B, a także maltoza i sacharoza nadająca włosom połysk. A zapach? Nie martwcie się – szybko wietrzeje. Jaki jest efekt po zastosowaniu płukanki? Włosy są błyszczące, gładkie, jedwabiste w dotyku, sypkie, nie puszą się. Przekonałam Cię?

O płukankę należy zadbać wcześniej – piwo najpierw musi się odgazować, dlatego warto odstawić na kilka godzin otwartą butelkę. Przed myciem włosów, wymieszaj piwo z wodą w proporcji 1:1 – gdy roztwór jest gotowy, możesz użyć go do ostatniego spłukiwania włosów.

 

3. Płukanka z kawy

Płukanka z kawy jest idealna dla brunetek i szatynek – lekko przyciemnia włosy, choć ten efekt utrzymuje się wyłącznie do następnego mycia. Dzięki regularnemu stosowaniu płukanki z kawy włosy szybciej rosną, ponadto są błyszczące i miękkie w dotyku. Co więcej, kofeina je wzmacnia!

Kawa

Zachęcam do tego, aby płukankę przygotować w zgodzie z ideą zero waste – po zaparzeniu kawy dla siebie, „zaparz” ziarenka jeszcze raz. Kawa nie będzie już tak mocna, ale za to Ty nie będziesz musiała marnować jej wyłącznie do przygotowania płynu do włosów (ziarenka użyj potem do peelingu). Następnie napar wymieszaj z wodą i gotowe!

 

4. Płukanka z octu jabłkowego

Płukanka z octu jabłkowego może budzić takie same kontrowersje, jak piwna – ekhm… chodzi oczywiście o zapach. I tym razem śpieszę z wyjaśnieniem: zapach octu ulatnia się jeszcze szybciej, niż piwa (tak, tak, nie raz przetestowałam to na sobie)! Taka płukanka domyka łuski włosów, dzięki czemu Twoje pasma będą lśniące i miękkie. Dodatkowo ma działanie nabłyszczające.

Jak ją przygotować? Należy do wody dodać ocet jabłkowy. I tyle. Proporcje musisz dobrać sama, w zależności od tego, jak Twoje włosy będą reagować. Lepiej zacząć jednak od mniejszej ilości (2-3 łyżki) i w razie potrzeby modyfikować przepis.

 

5. Płukanka z pokrzywy

Wypadają Ci włosy? Wykonuj 1-2 razy w tygodniu płukankę z pokrzywy, które je odżywi, wyeliminuje wypadanie, zmniejszy przetłuszczanie oraz spowoduje pojawienie się tzw. baby hair. Wystarczy, że zaparzysz świeże lub suszone liście pokrzywy i poczekasz, aż napar ostygnie. Nie stosuj jednak tej metody, jeśli jesteś blondynką – płukanka z pokrzywy przyciemni włosy. Ziołowe płukanki mają też działanie wysuszające, więc koniecznie wcześniej nałóż na włosy odżywkę do spłukiwania.

Pokrzywa na włosy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Connect with Facebook

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>